Kan reflexintegratie jouw kind helpen?
Sanne Allach • 8 januari 2020
Kan reflexintegratie jouw kind helpen?
Motorische ontwikkeling is de basis voor de ontwikkeling van hersenfuncties. Denk maar aan het brein van een baby. Een baby wordt geboren met een harde schijf waar nog niet zoveel op staat. Er is alleen een software programma geïnstalleerd die bestaat uit reflexmatige bewegingen.
Denk aan de zuigreflex om te kunnen drinken en handjes die grijpen naar de borst. Deze onbewuste bewegingen ontwikkelen zich tot bewuste bewegingen en sturen hierbij de ontwikkeling van de grote en kleine motoriek aan. Een baby kan steeds meer en uitgebreidere bewegingen en zal ook steeds meer snappen. Een beweging van het hoofd zal vanuit een reflex ook een beweging van de arm veroorzaken. Als deze beweging bewust wordt gemaakt, kan de arm ook gestrekt worden in de richting waarin de baby kijkt, enzovoort.
Als er iets niet lekker verloopt in die ontwikkeling, heeft dat invloed op het hele motorische functioneren. De motorische ontwikkeling is gekoppeld aan de ontwikkeling van de hersenactiviteit. Als er belemmeringen zijn in de ontwikkelingslijn, heeft dit ook invloed op de functie van de hersenen die belangrijk zijn voor de leerprocessen, zoals zien, kruizen van de middellijn, ruimtelijk inzicht, ordenen en logisch redeneren.
Reflexen heeft ieder kind en uiteindelijk zullen de meeste verdwijnen . Sommige reflexen blijven, zoals bijvoorbeeld de opvangreflex. Als er, bijvoorbeeld tijdens de bevalling of door te weinig bewegen of wat voor een oorzaak dan ook, een reflex aanwezig blijft, kan deze blijven storen en kan een kind gaan compenseren. Kinderen gaan dan veel wiebelen, leggen hun schrift aan een kant van de tafel, klemmen hun voeten om de stoelpoten, draaien letters om, blijven achter met lezen en/of rekenen, hebben moeite met zwemles. Er zijn vele manieren waarop zich dit kan uiten.
Gelukkig is met behulp van de juiste oefeningen het mogelijk om de reflex(en) alsnog te integreren en de motorische ontwikkeling weer te herstellen.
Reflexintegratie is goed in te zetten bij veel uitdagingen, onder andere:
- Leerproblemen en concentratieproblemen;
- Moeite met schrijven, lezen of spelling;
- Rekenproblemen;
- Motorische onhandigheid of motorische achterstand, problemen bij zwemmen;
- Dyslexie, dyscalculie, AD(H)D en autisme;
- Gedragsproblematiek;
- Angsten, burn-out en overspannenheid ;
- Depressieve klachten;
- Bedplassen en /of problemen bij ontlasting.
Herken je een of meerdere van onderstaande bij je kind? Dan zou reflexintegratie best eens kunnen helpen.
- Het kind zit op één of beide benen;
- Tijdens het schrijven ligt het hoofd van het kind bijna op de tafel;
- Het hoofd wordt ondersteund met de niet schrijvende hand;
- Jouw handschrift – of dat van je kind – buigt naar beneden of boven aan het einde van de zin;
- Tijdens het overschrijven worden er herhaaldelijk fouten gemaakt;
- Het kind gebruikt de vinger of een liniaal tijdens het lezen of overschrijven;
- Overschrijven van het bord of uit een boek gaat erg langzaam;
- Er is sprake van een verkrampte of onvolwassen pengreep;
- Het kind kind ‘hangt’ altijd in de stoel met het hoofd achterover en de benen uitgestrekt;
- Niet kunnen stilzitten of niet kunnen stoppen met praten of geluiden maken;
- Schrikken van harde geluiden;
- Bij het fietsen draait het stuur bij omkijken mee;
- Het kind plast boven de leeftijd van 5 jaar nog regelmatig in bed of in de broek;
- Lezen gaat langzaam;
- Het kind is ‘onhandig’, gooit bv. vaak drinken om;
- Steekt zijn tong uit als hij aan het schrijven is.

Wat is nu eigenlijk reflexintegratie? Als je zwanger bent, zijn er ervaren ouders die tegen je zeggen: Let maar op, het gaat zo ontzettend snel. En dat klopt! Een baby ontwikkelt zich razendsnel. Al in de baarmoeder groeit je kind binnen 9 maanden van een paar cellen naar een prachtige baby met alles erop en eraan. En na de geboorte gaat het nog veel sneller. Als een baby net op je buik gelegd wordt na de bevalling, kan het al zelf naar je borst toe kruipen en drinken. Dat heeft niemand hem of haar geleerd, maar deze bewegingen worden aangestuurd door reflexen. Deze reflexen helpen om geboren te worden, veiligheid te vinden en je baby te laten bewegen. Naarmate de reflex je baby laat bewegen zal deze beweging steeds meer bewust kunnen worden ingezet door je kindje. De reflex heeft zijn functie gehad en zal naar de achtergrond verdwijnen. Maar soms komen reflexen niet helemaal op of verdwijnen ze niet helemaal. Ook op latere leeftijd kunnen reflexen nog steeds zichtbaar zijn en ook storen bij je functioneren. Want stel nou dat je je hoofd draait en je lijf nog steeds de neiging heeft om mee te gaan. Dan wordt schrijven of lezen lastig en zit je continu op je stoel te wiebelen. In de ontwikkelingspion hiernaast zie je prachtig de ontwikkeling van een kind in beeld. Het begint bij de basis software, de reflexen. Door deze voorgeprogrammeerde bewegingen leert het brein. Er komt lichaamsbesef en ruimtelijk inzicht. Daardoor kunnen je oren en je ogen zich ook gaan ontwikkelen. Als die vaardigheden heb je nodig om uiteindelijk te kunnen leren. Maar wat als het niet lekker loopt met leren? Misschien is dan goed om eerst vast te stellen of de basis wel goed ontwikkeld is. Je kunt gewoon zien en voelen of een kind een bepaalde vaardigheid niet onder controle heeft. Met reflexintegratie is die vaardigheid alsnog aan te leren, zodat bovenaan de pion het makkelijker gaat. Wil je meer weten? Kijk eens verder op www.carpeidea.nl of mail me op sanne@carpeidea.nl